Trainingen voor opleidings- en examencommissies

Wij helpen je opleidingscommissie of examencommissie hun werk naar een hoger niveau te tillen met een training of adviestraject op maat.

De adviseurs van Qanu komen over de vloer bij veel instellingen en opleidingen. Daardoor hebben we een goed beeld van de best practices van examen- en opleidingscommissies én de uitdagingen waarmee zij worstelen. We zijn erbij als de commissies hun werkwijze verantwoorden tegenover externe visitatiepanels, maar treden ook zelf op als trainer of extern examencommissielid in het hoger onderwijs. We zijn vertrouwd met de wet- en regelgeving en hebben een goed beeld van de vele manieren waarop die in de dagelijkse praktijk wordt ingevuld. Vanuit die expertise verzorgen wij op maat vormgegeven digitale trainingen voor examen- en opleidingscommissies.

We gaan in onze trainingen in op de basisbeginselen, zoals de wettelijke taken en bevoegdheden van de examen- of opleidingscommissie, het dagelijks werk en typerende dilemma’s. Maar we bespreken ook de problemen, beslissingen en omstandigheden die Covid-19 met zich meebrengt. Daarbij ligt de focus niet alleen op crisismanagement, maar ook op het vinden van duurzame oplossingen.

We geven onze trainingen digitaal vorm en kiezen daarbij voor activerende en afwisselende werkvormen waarin onderlinge uitwisseling en verdieping centraal staan. Elke training wordt aangepast op de specifieke behoeften van de deelnemers, of dat nu beginnende of juist gevorderde commissieleden zijn. De tijdsinvestering voor commissieleden houden we bewust beperkt.

Welke inhoud kun je van onze trainingen verwachten?

 • Examencommissie
  – wettelijke taken en bevoegdheden
  – relatie met het management
  – toetsen in coronatijd
  – beroep en bezwaar
  – werkzaamheden, werkdruk en welzijn
  – externe verantwoording en accreditatie
 • Opleidingscommissie
  – wettelijke taken en bevoegdheden
  – rollen binnen de opleidingscommissie
  – relatie tot andere stakeholders binnen de organisatie
  – opleidingscommissie in de praktijk: werkzaamheden, praktijkcases en best practices
  – contact met je achterban
  – accreditatie en de opleidingscommissie

Meer weten?

Voor meer informatie of offerte, neem contact op met Irene.